Kako delujeta digitalna vinjeta in digitalna posebna cestnina?

Pri digitalni vinjeti se registrska številka vašega vozila registrira v cestninskem sistemu upravljavca avtocest. Digitalna vinjeta tako deluje samo z vašo registrsko številko. Na avtocestah in cestninskih postajah so kamere, ki posnamejo vašo registrsko tablico ter tako preverijo, ali je za določeno obdobje kupljena digitalna vinjeta. To pomeni tudi, da vam na vetrobransko steklo ni več treba lepiti nalepke. Digitalna vinjeta deluje z vozili iz vseh držav. Natančen postopek je opisan v nadaljevanju.

Odseki s posebno cestnino so na avtocesti A 9 Pyhrn, A 10 Tauern, A 11 Karavanke in A 13 Brenner ter na hitri cesti S 16 Arlberg.

Ko naročilo oddate, boste čez nekaj sekund dobili e-poštno sporočilo. V njem je potrditev naročila v obliki dokumenta PDF. Te potrditve vam ni treba natisniti in imeti s seboj. Digitalna vinjeta velja tudi brez nje. Potrdila o naročilu vam ni treba kazati.

Nalepke (vinjete) ne potrebujete več! To je glavna prednost! Pri digitalni vinjeti se registrska številka vašega vozila shrani v sistemu upravljavca avtocest in omogoči za uporabo avtoceste. Na vetrobransko steklo vam ni več treba lepiti nalepke.

Pri naročilu izberite želeni datum, s katerim naj začne veljati digitalna vinjeta. Veljavnost se takrat začne s tem datumom.

Na pot lahko odidete takoj po nakupu! Nekaj sekund po uspelem plačilu dobite e-poštno sporočilo s potrditvijo. Ko dobite potrditev, je vaša digitalna vinjeta veljavna, če ste za začetek veljavnosti izbrali današnji dan. Želimo vam srečno vožnjo!

Za skupaj pet avtocestnih odsekov od 15. decembra 2019 ni več potrebno plačevanje cestnine. To pomeni, da vinjete ni več treba kupiti. Gre za naslednje odseke: Zahodna avtocesta A1 (od mejnega prehoda Walserberg do avtocestnega izvoza Salzburg-sever) Avtocesta A12 po dolini reke Inn (od mejnega prehoda Kiefersfelden do avtocestnega izvoza Kufstein-jug) A14 (od mejnega prehoda Hörbranz do avtocestnega izvoza Hohenems) A7 (avtocesta Mühlkreis, novi most čez Donavo v Linzu – še v gradnji) A26 (zahodni obroč Linz – še v gradnji)

Pri digitalni vinjeti se registrska številka vašega vozila registrira v cestninskem sistemu upravljavca avtocest. Digitalna vinjeta tako deluje samo z vašo registrsko številko. Na avtocestah in cestninskih postajah so kamere, ki posnamejo vašo registrsko tablico ter tako preverijo, ali je za določeno obdobje kupljena digitalna vinjeta. Na vetrobransko steklo vam zato ni več treba lepiti nalepke.

Ponujamo vse priljubljene načine plačila. Plačujete lahko varno, podprti sta storitvi PayPal in Klara (takojšnje nakazilo), plačate lahko na račun ali pa uporabite vse običajne kreditne kartice.

Smo neodvisno podjetje in nismo distribucijski partner družbe ASFINAG, zlasti pa med družbama Regit GmbH in ASFINAG ni distribucijske pogodbe. Vendar pa je moral ASFINAG na podlagi sodne odredbe (injunction) dovoliti, da potrošnikom komercialno preprodajamo digitalne cestninske izdelke z datumom začetka veljavnosti, ki je krajši od 18 dni od nakupa. Ta obveznost velja od 15. februarja 2021 do nadaljnjega. (Višje deželno sodišče na Dunaju kot kartelno sodišče 01.02.2021, 28 Kt 4/20b, 28 Kt 5/20z; Vrhovno sodišče kot kartelno sodišče 12.10.2021, 16 Ok 1/21i).

Naš sistem vaše naročilo obdela povsem samodejno. Ko plačilo uspe, traja vklop digitalne vinjete največ eno minuto. Seveda boste prejeli e-pošto s potrditvijo. Prosimo, da pred vstopom na avtocesto počakate na e-pošto s potrditvijo naročila.

Veljavnost je različna: 10 dni, dva meseca ali eno leto (do 31. 1. naslednjega leta).

Vinjete naključno preverja služba za storitve in nadzor. Poleg tega se s kamerami na avtocestah in cestninskih postajah izvajajo samodejna preverjanja. Še dodatnih 20 kamer je premičnih in se stalno prestavljajo.

VINJETA IN VELJAVNOST

Najprej navedite, katero vinjeto naj vam registriramo v cestninskem sistemu upravljavca avtocest. Na voljo so vinjete z veljavnostjo 10 dni, dva meseca ali eno leto. Nato navedite, od kdaj naj velja vinjeta. Začetek veljavnosti vinjete lahko prosto izberete. Odločite se, ali naj digitalna vinjeta začne veljati takoj ali na določen datum v prihodnosti.

PLAČAJTE IN ODPELJITE

V zadnjem koraku opravite spletno plačilo s storitvijo PayPal ali Klara (takojšnje nakazilo), plačate pa lahko tudi na račun ali uporabite kreditno kartico. Po plačilu se vaša registrska številka v največ treh minutah registrira pri upravljavcu avtocest. Potrditev uspešne registracije dobite v obliki datoteke PDF po e-pošti. Če ste izbrali takojšnjo veljavnost vinjete, lahko odpeljete takoj, ko prejmete potrditev naročila. Srečno pot!

VOZILO IN REGISTRSKA ŠTEVILKA

Nato izberite, ali vozite avtomobil ali motorno kolo ter državo registracije vozila. Zdaj se prikažeta dve vnosni polji, ki sta videti kot registrska tablica. Tu vnesite črke in številke svoje registrske številke. Dvojni vnos je namenjen prepoznavi in odpravljanju napak pri tipkanju.

IMATE VPRAŠANJA? PIŠITE NAM.